Asher Kravitz: Judovski pes

Asher Kravitz: Judovski pes

Režiser, avtor koncepta in adaptacije, scenograf in kostumograf: Yonatan Esterkin
Igra: Miha Rodman
Prevajalka: Katja Šmid
Glasovi na posnetkih: Miha Rodman in Robert Waltl
Dramaturginja: Anja Krušnik Cirnski
Oblikovalec videa in zvoka: Vid Hajnšek
Lektorica: Mateja Dermelj
Fotografija: Miha Fras
Koprodukcija: Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj in Judovski kulturni center Ljubljana

Judovski pes (The Jewish Dog, Yediot Books, 2007) je avtobiografija psa Kira, ki se rodi nemško-judovski družini Gottlieb sredi tridesetih let 20. stoletja. Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva in trdno odločen, da bo popolnoma razumel človeški govor. Roman sledi njegovemu življenju in različnim premislekom, medtem ko se prebija skozi čas druge svetovne vojne. Priča je vzponu nacizma in holokavstu, ljubezen izkusi samo pri svoji družini.
Zaradi nacizma so Gottliebovi prisiljeni zapustiti dom, nesrečen splet dogodkov pa jih loči od Kira. Tega pot pelje od ljubeče judovske družine do potepuštva, divjega pasjega krdela in celo do nacističnega psa čuvaja v koncentracijskem taborišču Treblinka. Večkrat mu spremenijo ime, v vedno bolj nevarnih situacijah se mora znajti kot ve in zna, žene ga le neustavljiv gon po preživetju, ves čas pa hrepeni po ponovni združitvi z družino Gottlieb.
Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje zgodovinske dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Rezultat je močna in pretresljiva pripoved, Kir pa je ganljiv in nepozaben lik.


MINI TEATER
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI