Edouard Louis: Zgodovina nasilja

Edouard Louis: Zgodovina nasilja

Premiera: 25. december 2018

Prevajalec: Miha Medved
Režija in izbor glasbe: Ivica Buljan
Igralci: Ana Dolinar, Petja Labović, Benjamin Krnetić, Robert Waltl

Dramaturg: Robert Waltl
Lektor: Jože Faganel
Scenograf: Aleksandar Denić
Kostumografinja: Ana Savić Gecan
Avtor glasbe: Boris Vlatelica - Repetitor

V četrtek, 24. decembra, na pariškem Place de la République, na poti domov z božične večerje mladi Édouard sreča Redo, mladeniča alžirskega porekla. Pogovarjata se, začneta flirtati in kmalu bo Édouard povabil Redo v svoje stanovanje. Dvojica preživi noč skupaj.
Reda govori o svojem otroštvu in očetu, ki je iz Alžirije pobegnil v Francijo, kjer je opravljal najtežja dela. Razpoloženje je razigrano, smejeta se, si izmenjujeta nežnosti in imata spolni odnos. Ampak ko se nekaj ur kasneje poslavljata, Édouard odkrije, da je izginil njegov pametni telefon. Reda nenadoma izvleče pištolo in mu grozi, situacija se hitro spremeni v ustrahovanje, nasilje in posilstvo. Naslednje jutro Édouard odide na policijo in poišče zdravniško pomoč. Ne ve, kako naj se sooči s travmo, zato pobegne k sestri Clare na severnofrancosko podeželje in se ji zaupa. Reakcije na dramatični incident, pogovori z ljudmi okoli njega, izpraševanje policijskega in zdravniškega osebja, odkrivajo rasizem, homofobijo in nejasne strukture moči, globoko zakoreninjene v današnji kapitalistični družbi.
V avtobiografskem romanu Zgodovina nasilja z rekonstrukcijo travmatične noči francoski avtor Édouard Louis ustvari besedilo, ki je osebna in prodorna družbena analiza časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma. Skozi različne glasove, ki se odzovejo na nad njim storjeni zločin, Louis orisuje na rob družbe potisnjene oblike nasilja.


MINI TEATER
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI