Natanovi otroci

Natanovi otroci

Ulrich Hub
Prevod: Tina Mahkota
Režija in dramaturgija: Robert Waltl in Alen Prosić
Igrajo: Sandi Pavlin, Maruša Majer, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Vid Klemenc

Scenografija in avtor videa: Mark Požlep
Kostumografija: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Danijel Vezoja
Koreografija: Selma Banich
Grafično oblikovanje: Maja Mihajlović

Civilizacije in različna verstva so nastajali na vseh koncih sveta v neprestanih migracijah, večina nas je prišla od nekod, saj v svojih malih sredinah nismo uspeli realizirati svojih sanj in ambicij. Nesmiselno je biti pesimist v današnji reki problemov. Današnji svet ima najmanj vojn, napredno tehnologijo, zdravstvo, perspektive. Problem je v njihovi neenaki razporejenosti.

Zgodba spremlja dva mlada človeka, ki komaj ubežita smrti. Templjar Kurt kot po čudežu uide usmrtitvi izpod sultanovih rok, nato pa iz goreče hiše reši mlado dekle, Natanovo hčer Reho. Reha Kurta prepriča, naj ovrže svoje verske predsodke in med njima se razvije nežna naklonjenost. Fant in dekle se zaljubita, jeruzalemski škof je vse prej kot navdušen in tudi Natan se ne more sprijazniti z dejstvom, da se Reha sestaja s križarjem. Ko se razve, da je Reha v resnici kristjanka, ki jo je Natan posvojil in vzgojil v judovski veri, škof in sultan skupaj napadeta Natana. Vmes se postavita Reha in Kurt.

V Hubovi zgodbi je poudarjen generacijski prepad – odrasli na vodilnih položajih gojijo zamere in nestrpnost do različnosti religij, medtem pa mladi zavračajo predsodke in javno poudarjajo, da je potrebno spoznavanje in srečevanje religij. Natanovi otroci (se) sprašujejo, ali lahko razumevanje, strpnost in modrost spremenijo svet? Bo Natanovim otrokom uspelo, da bo za vse ljudi na svetu končno obveljalo: »Jud, kristjan, musliman … mar nismo najprej in predvsem ljudje?«


MINI TEATER
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI