Plesna Vesna

Plesna Vesna

 
FRANCOSKI NOVI VAL #1

Leïla Ka:Morda
Alexandre Fandard: Nekateri takšni ostanejo

Zavod EN-KNAP / dvojni plesni večer

V četrtek, 9. maja ob 20h se nam v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna na odru Španskih borcev predstavljata dva mlada francoska avtorja in sicer oba s svojima debitantskima solo koreografijama. Francoski novi val #1 pa bo zgolj prvi v seriji treh večerov pod pokroviteljstvom Francoskega Inštituta v Ljubljani, saj z veseljem najavljamo še dva večera francoskih umetnikov, ki se bosta odvila jeseni.

Predstava »Morda« želi ponazoriti kako težko je v današnji družbi ostati zvest samemu sebi. Sprašuje se o omejitvah, o aspiracija pa tudi o neredu in kaosu, pri čemer gre za kaos, ki je znan domala vsem - za vse prepogosto zmedo, ki nastane, ko človek skuša biti to kr je. Mlada plesalka in koreografinja Leïla Ka se v svoji debitantski solo koreografiji znajde v brutalnem dialogu sama s sabo, kjer preko različnih koreografskih jezikov išče mnogotere identitete, ki sestavljajo eno osebo. Na nek način bije boj, ki se ne bo nikoli končal.

Na odru pa sem bo predstavil tudi mlad francoski koreograf Alexandre Fandard v predstavi »Nekateri takšni ostanejo«. Solo, ki se giblje med plesom in performansom je svojo inspiracijo našel v Beckettovem citatu: »Vsi se rodimo nori; nekateri takšni ostanejo.« Gre za delo, ki izhaja iz estetike chiaroscuro in ki z izjemno poetiko in slikovitostjo preko telesa raziskuje vrtoglavo norost - to brezna praznine, ki je neusahljiv vir očarljive ustvarjalnosti.

Dvojni plesni večer gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.


CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI