Set and Reset/Ponastavitev + Canard Pekinois/Mračna zveza

Set and Reset/Ponastavitev + Canard pekinois/Mračna zveza

Trisha Brown Dance Company: Kathleen Fisher
Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić in Gilles Noël)
Produkcija: Zavod EN-KNAP
S podporo Mestne občine Ljubljana – Oddelka za kulturo ter Ministrstva za kulturo RS.
Fotografija: Julieta Cervantes

EnKnapGroup in Trisha Brown Dance Company
SET AND RESET / PONASTAVITEV

Set and Reset (1983) je kultna mojstrovina nedavno preminule ikone postmodernega plesa, slovite ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown. Ustvarjanje te pionirke »čistega giba«, ki je raziskovala elementarno gibanje telesa, spada med vrhunce ameriške umetnosti 20. stoletja. Set and Reset je koreografirala v sodelovanju z eksperimentalnim vizualnim umetnikom Robertom Rauschenbergom in glasbenico Laurie Anderson, vsebinsko pa zajema hladno vojno in medijsko propagando 80. let, ki je toliko bolj relevantna danes. Zapeljivo fluidne gibe, ki se na nek način tepejo z nepredvidljivo geometričnim slogom, bo kot plesno-historični živi organizem premierno uprizoril ansambel EnKnapGroup v Španskih borcih.

V Set and Reset/Ponastavitev bo Kathleen Fisher, ena izmed ključnih članic skupine Trisha Brown Dance Company, črpala iz materiala originalnega dela in pri tem spodbujala plesalce k uporabi edinstvene metode, ki jo je Trisha uporabljala pri izvirni predstavi. Izhajajoč iz metode bodo plesalci razvili svoj lasten gib, ki bo nato oblikoval novo nastalo predstavo Set and Reset/Ponastavitev in s tem ustvarili variacijo izvirnega dela. Kot vedno pri delih Trishe Brown, plesalci predstavljajo integralni del tako kreativnega procesa, kot tudi končnega rezultata. Razvila se bo nova vrsta plesa, brez da bi pri tem izgubila načela kultne mojstrovine iz osemdesetih.

EnKnapGroup in Josef Nadj
CANARD PEKINOIS / MRAČNA ZVEZA

Canard pekinois (1987) je prva predstava Josefa Nadja, plesalca in koreografa rojenega v Vojvodini v mestecu Kanjiža. Josef Nadj, ki celo življenje živi in dela razpet med Francijo, Madžarsko in Srbijo, je v svojem kultnem delu, ki letos praznuje že 30 let, želel raziskati obstoj na meji med življenjem in smrtjo, kjer smrt predstavlja vrata v svet niča. Predstavo, ki je gostovala po vsem svetu, bo Josef Nadj s plesalci skupine EnKnapGroup ponovno oživel in premierno predstavil v Centru kulture Španski borci.

Za koreografa Josefa Nadja predstavlja oživitev legendarne predstave konec tridesetletnega cikla in trenutek, ko se lahko vrne na začetek svoje kariere in ponovno osmisli sam izvor svojega umetniškega izraza. Delo s plesalci EnKnapGroup mu je ponudilo možnost, da iz izvornega dela izloči točno določen motiv ter iz njega razvije variacijo, ki bo služila kot osnova za stvaritev nove predstave. V središču predstave Canard pekinois/Mračna zveza najdemo tragično zgodbo mladoporočencev, ki jima je usoda namenila zgolj nekaj bežnih trenutkov sreče, preden je med njiju stopila minljivost življenja. Nadj in plesalci skušajo v zavesti gledalcev vzbuditi mračno čustvo, ki spremlja to nesrečno zvezo. Dogodek, ki mu je bil Josef Nadj priča v mladosti, se kot projekcija pojavi v njegovi koreografiji in služi kot metafora prehitrega minevanja časa ter nas popelje v občutje onstranstva. Umetnik in koreograf v tem vidi priložnost, da se nova generacija polasti zgodbe, ki je v njegovem rodnem kraju postala že legendarna. Zanimivo je, da bo novo delo glede na izvorno predstavo časovno zgoščeno, medtem ko bo sama tematika veliko bolj široka – kot da bi želeli trenutek ovekovečiti za vselej. V svoji osnovi delo nosi osebno zgodbo, ki prerašča subjektivno in skozi umetniško transformacijo postane vsesplošna, kot nekakšna osebna mitologija, ki zraste v univerzalno delo!


CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI