Tadeusz Słobodzianek: Naš Razred

Tadeusz Słobodzianek: Naš Razred

Režiserka: Nina Rajić Kranjac
Igrajo: Nejc Cijan Garlatti, Vesna Jevnikar, Benjamin Krnetić, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Ciril Roblek, Judita Polak
Prevajalka: Darja Dominkuš
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Scenografka: Urša Vidic
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Skladatelj in korepetitor: Branko Rožman
Koreografka: Tanja Zgonc
Lektorici: Barbara Rogelj, Irena Androjna Mencinger
Oblikovalec maske: Matej Pajntar
Oblikovalec luči: Borut Bučinel
Fotografija: Nada Žgank
Koprodukcija: Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj

Naš razred je zgodba o skupini sošolcev iz majhnega, večkulturnega poljskega mesteca, v katerem so sprva do sovjetske in kmalu nato še nemške okupacije v slogi in prijateljstvu živeli poljski in judovski otroci. V štirinajstih prizorih se pred našimi očmi odvrtijo pretresljive usode desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda – od njihovih prvih zaljubljenosti in prijateljstev do neizmerne krutosti, ki jo povzročita antisemitizem in nacizem.
Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih otrok od leta 1925, nekaterim izmed njih vse do danes, da bi skozi zapleten preplet njihovih usod prikazal grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije, ki sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo. Obenem pa v drami razkriva tudi problem kolektivne krivde in njenih posledic, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes.
Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, vendar bi ga lahko prepoznali kjer koli, tudi v Sloveniji, kjer duhovi preteklosti še zmeraj niso pomirjeni in zgodovina še zdaleč ni razčiščena.


MINI TEATER
→ KOLEDAR
→ VEČ O PREDSTAVI